Salsa dansen

Salsa dansen

Over de hele wereld wordt Salsa gedanst. De vrolijke dans brengt mensen uit verschillende culturen samen. De dans zelf is in de jaren zeventig in Cuba uit de Cubaanse Son en Puerto Rico geboren. Salsadans verspreidde zich razendsnel naar andere Latijns- Amerika landen, waar het zich met andere dansstijlen vermengde. Wereldwijd wordt Salsa nu gedanst door jong en oud. Dansscholen die Salsa lessen aanbieden zitten dan ook razendsnel vol, want Salsa is hot en iedereen kan het leren!

Iedereen kan het leren

Doordat de bewegingen van de dans niet heel moeilijk zijn, kan iedereen binnen een paar minuten de basis leren. Een opvallend detail is, is dat je met Salsa niet de hele dansvloer nodig hebt. Je hebt in principe maar een klein plekje op de dansvloer nodig om je hele salsa bewegingen, samen met je danspartner uit te voeren. De man leidt op Latijns- Amerikaanse muziek de dans. De basis van de Salsadans: je stapt met drie stappen en een pauze in een driekwartsmaat. Of: twee keer vier tellen en bij elke vier tellen rust. Je hebt dan de acht tellen, die je nodig hebt voor de basis. Het klinkt ingewikkeld, maar is vrij eenvoudig. Eenmaal de slag te pakken is het tijd om meteen weer de volgende move te leren. Salsa dansen is er over de hele wereld in diverse stijlen en ritmes, zoals de Son, Merinque, Kizomba, Mambo, Cha-cha-cha enzovoort. Vraag het aan een echte latino of latina danser en hij/zij kan er nog veel meer opnoemen!

salsa dansen
Steeds meer mensen in Nederland dansen salsa.

Salsa feesten

Er worden veel Salsa feesten door heel Nederland gehouden. Je ontmoet mensen die net zoveel van deze dans houden als jij. Het is goed mogelijk dat je op zo’n feest de liefde van je leven vindt. Tenslotte hebben Salsa liefhebbers de liefde voor de dans gemeen. Een andere bekende dansstijl naast de salsa is de Kizomba. Op een Salsa feest is de Kizomba dans niet meer weg te denken. Kizomba is een snel te leren koppeldans, net als Bachata of de Zouk dans. Het is aan te raden om te blijven oefenen en bij te leren, want net als de Salsa leer je iedere keer weer nieuwe figuren zoals draai- arm en voetbewegingen. Het is aan te raden om eerst de Salsa dans goed te kennen ,voordat je met de Kizomba begint. Kizomba is een hele intensieve dans, waarbij de bovenlichamen elkaar aanraken. Voor liefdespartners kan met het wisselen van danspartner jaloezie teweeg brengen. Probeer eerst eens of deze dans jou en je partner wel ligt, alvorens je van danspartner wisselt.

Korte bodycheck

Zorg dat je de juiste outfit en schoenen op een Salsa feest aan hebt. Zorg ervoor dat je kleding goed blijft zitten als je mooie figuren met je heupen en snelle, sierlijke bewegingen met je hand en arm maakt. Goede dansschoenen zijn essentieel voor iedere danser. Draag je liever hoge hakken en kan je daarmee goed uit de voeten, dus dansen? Trek ze aan, want als jij je daarin goed voelt, moet je ze zeker aantrekken. Neem voor de zekerheid extra schoenen mee, net als een extra topje, shirt of blouse. Zorg verder voor een frisse adem, deodorant, en ook een beetje parfum.