Aluhal, wat is het? En wat kan ik ermee?

Aluhal, wat is het? En wat kan ik ermee?

Een aluhal is een constructie gemaakt van een aluminium frame met een bekleding van stof of kunststof. De dakspanten zijn beperkt van gewicht, zo is het mogelijk om een brede overkapping te maken, zonder noodzaak voor palen in het het midden. Zo kan er optimaal gebruikt worden van de beschikbare ruimte. Aluhallen liggen wat betreft kwaliteit en duurzaamheid tussen partytenten en werktenten in. Is een aluhal kopen een goede investering, of kun je beter een aluhal huren? En in welke gevallen is een ander type tijdelijke overkapping een betere oplossing?

Wat is een aluhal?

Uiteraard staat de term aluhal voor een constructie gemaakt van aluminium. Maar daar is lang niet alles mee gezegd. Een lichtgewicht aluminum frame is niet alleen licht van gewicht maar ook zeer robuust. Zo kan er snel een stevige overkapping worden geplaatst die geen permanent karakter heeft. Verder wordt deze hal, of beter gezegd tent, bekleed met een ander materiaal. Dit kan een natuurlijke stof zijn of kunststof, afhankelijk van de wensen en het beschikbare budget. Ook is er volop keuze in kleuren en afwerking. Zowel de hoogte aan de zijden als in de nok kan variëren, dit geldt eveneens voor de lengte, die kan lopen van enkele tot aan tientallen meters. Naast het dak kunnen de zijden gesloten worden, ze kunnen ook open blijven staan.

Waar worden aluhallen voor gebruikt?

Er zijn verschillende situaties waarin aluhallen ideaal zijn om te gebruiken. Het is ook mogelijk dat een ander type constructie meer van toepassing is. Het is mogelijk om een aluhal te kopen, bijvoorbeeld voor event agencies. Voor tijdelijk gebruik en evenementen zal een aluhal huren een meer kosteneffectieve keuze zijn. Hier zijn vier toepassingen waarin aluhallen toegepast kunnen worden:

1. Feesten en evenementen

Wanneer er een feest is, en een partytent niet volstaat, dan kan een aluminium hal de oplossing bieden. Dit beperkt zich overigens niet tot evenementen buiten. Het is bijvoorbeeld mogelijk om de aluhal als gang te gebruiken, denk aan de ingang van een gebouw tijdens een evenement.

2. Muziek optredens en festivals

Deze toepassing heeft zeker een overlapping met feesten en evenementen, denk aan carnaval of een pop-up food court. Bij muzikale optredens is het mogelijk om naast de artiesten ook de bezoekers van een dak boven hun hoofd te voorzien. De maximale breedte van aluhallen maakt het mogelijk om een flink podium te plaatsen, terwijl de lengte aanpasbaar is om een grote schare fans toegang te verschaffen.

aluhal huren
Een aluhal huren

3. Markten en braderieën

In Nederland is droog weer nooit een zekerheid, daarnaast kan felle zon ook voor ongewenste situaties zorgen. Met de juiste overkapping valt geen enkele markt of braderie meer in het water. Zeker voor dit soort evenementen kan een open model bevorderlijk zijn om de toegang laagdrempelig te houden. Denk ook aan veiligheid en vluchtroutes. Sinds 2020 is voldoende ventilatie in verband met virussen en bacteriën een speerpunt geworden bij het plaatsen van tijdelijke hallen en gebouwen.

4. Tijdelijke opslag

Wanneer het magazijn plotseling onder water staat, of er is tijdelijk een grote voorraad aan goederen die snel opgeslagen moeten worden, dan zou je kunnen overwegen om een stevige aluhal te huren. Voor deze toepassing zal een specifieke opslagtent doorgaans een betere optie zijn, net zoals voor werknemers een werktent meer voor de hand ligt. Er zijn dus meer wegen die naar Rome leiden, laat je bij het organiseren van opslag of voor het verrichten van werkzaamheden eerst informeren door de specialist.

Aluhal kopen of huren?

Omdat deze constructies vooral ingezet worden voor tijdelijke situaties, en evenementen die slechts één of enkele dagen duren, zal een aluhal huren in de meeste gevallen het meest voor de hand liggen. Event organizers of rondreizende evenementen kunnen wel overwegen of een aluhal kopen op termijn kosten bespaart. Je zult dan bij aankoop wel zelf het onderhoud moeten verrichten, bij verhuur zijn er meer mogelijkheden voor onderhoud en verzekering tegen schade.