Koffiebonen kopen? Hier rekening mee houden!

Koffiebonen kopen? Hier rekening mee houden!

Koffiebonen kopen lijkt op het eerste zicht een koud kunstje te zijn. In principe hoeft u namelijk nergens echt rekening mee te houden… toch? Dat is helemaal niet juist, integendeel! Bij het kopen van koffiebonen is het namelijk zo dat er net met heel wat verschillende zaken rekening dient te worden gehouden. Veel mensen drinken in de praktijk zoveel koffie of zijn zo gewend geraakt aan de standaard smaak waar koffie over beschikt dat ze geen kwaliteitsverschil meer merken wanneer deze zich aandient. Nochtans bestaat dat verschil wel degelijk. Wilt u ook graag meer te weten komen over koffiebonen kopen en waar u met zekerheid allemaal op dient te letten? Dat is mogelijk hier op deze pagina! 

Herontdek de basissmaken van koffiebonen 

Koffiebonen kopen zou u in principe niet moeten doen voordat u eerst even de basissmaken van koffiebonen herontdekt. Het is van belang om er bij stil te blijven staan dat menig aantal verschillende factoren een directe impact hebben op de smaak die u kunt ervaren tijdens het drinken van koffie. Het gaat hierbij niet alleen om de herkomst van de koffiebonen, maar ook om het soort koffieplant waar gebruik van werd gemaakt evenals de verbouwings- en verwerkingsmethodes. Om er zeker van te zijn dat u kunt rekenen op een zo optimaal mogelijke smaakervaring voor wat uw koffie betreft is het in ieder geval altijd een must om deze verschillende invloeden op de smaak van de koffie te kunnen ontwarren. 

koffiebonen kopen
Waar moet je rekening mee houden bij het kopen van koffiebonen?

Koffiebonen kopen uit welke regio? 

Bij koffiebonen kopen is het tevens altijd de moeite waard om even stil te blijven staan bij de regio waaruit ze afkomstig zijn. In principe kan er worden gesteld dat we voor het kopen van koffiebonen een onderscheid maken tussen drie verschillende regio’s. Het gaat hierbij om de volgende: 

 

  • De regio Midden- en Zuid-Amerika met landen als Costa Rica, Brazilië en Colombia; 
  • De regio Afrika en het Midden-Oosten met landen als Ethiopië en Kenia; 
  • De regio Azië met landen zoals Indonesië en Vietnam; 

 

Koffiebonen kopen die afkomstig zijn uit Latijns Amerika betekent doorgaans dat u kiest voor wijnachtige fruittonen. Dit geldt alleen niet voor de Braziliaanse koffiebonen. Deze hebben over het algemeen een wat meer bitterzoete smaak. Voor Afrikaanse koffiebonen geldt dan weer dat ze zich kenmerken door een fris fruitige smaak die neigt in de richting van bijvoorbeeld blauwe bessen of aardbeien. Koffiebonen kopen uit Azië staat dan weer veelal gelijk aan koffiebonen welke beschikken over een eerder kruidige smaak. 

 

Meer informatie? Kijk op www.koffietheeplaza.nl.

Denk aan de branding en brandingsdatum bij koffiebonen kopen!

Last but not least dient er bij koffiebonen kopen eveneens stil te worden gestaan bij zowel de branding als de brandingsdatum. Voor de zogenaamde ‘dark roasts’ geldt namelijk dat de koffiebonen vaak zo zwaar zijn gebrand dat hun authentieke smaak volledig verloren is gegaan. Het wordt bij koffiebonen kopen dan ook in het bijzonder aangeraden om te kiezen voor medium of light roasts. Besteed bij koffiebonen kopen in de praktijk ook altijd de nodige aandacht aan de brandingsdatum die op de verpakking staat aangegeven. Het is namelijk algemeen bekend dat de kwaliteit van koffiebonen er na zo’n zes à acht weken op achteruit gaat. De koffie kan daardoor al snel behoorlijk minder gaan smaken en dat zult u net koste wat het kost willen voorkomen.